Smerter
I henhold til de vedtagne konsensusrapporter (EWMA og WWHS) skal man foretage en registrering af patientens smerter. Dette kan man gøre med fx en VAS. Har patienten smerter, skal disse behandles. Det kan være smerter mere eller mindre hele tiden eller i forbindelse med sårbehandling. Derfor er det vigtigt, at man laver en smerteanalyse samt en smerteanamnese. Målet med behandlingen er døgndækning, hvor der er smertefrihed i hvile.
I starten er smerterne lokaliseret til selve såret – primær hyperalgesi, senere bliver smerten mere diffus, det vil sige den breder sig til området uden for såret – sekundær hyperalgesi.
Sårsmerter udløses af vævsskaden og inflammationen (sårhelingsprocessen) og kaldes nociceptive. Med tiden kommer der også et neuropatisk element. Ved nociceptive smerter er grundbehandlingen tbl. paracetamol, 1g x 4 daglig. Nogle gange kan det være nødvendigt at supplere med opioder som fx. oxycontin som en del af grundbehandlingen. Derudover kan det være nødvendigt med fx. oxynorm ca. 30 min. før sårbehandling og bandageskift.
Ved neuropatiske smerter af:
Dysæstetisk type (overfladiske, brændende, sviende og stikkende) er grundbehandlingen:
- Tricycliske antidepressiva (TCA) fx. Amitriptylin, der sløver, gives derfor om aftenen – start med 25 mg, øges til 125 mg (døgndosis)
- Nortriptylin, agiterer, gives om morgenen – start med 25 mg, øges til 125 mg (døgndosis).
Neuralgiforme (jagende, lancinerende smerter) er grundbehandlingen:
- Anticonvulsiva: Valproat (300-1500 mg vesp) samt Carbamazapin 100-500 mg 3 gange daglig.
- Der kan suppleres med Gabapentin – start med 300 mg, optitrere til 1800 – 2700 mg. Max dosis er 3600 mg.
Sårsmerter kan være meget vanskelige at ”bekæmpe”.
Lokal behandling af kroniske sårsmerter
Smertebehandling med morfingel
Selvblanding.
Morfinklorid 10mg/ml blandes i 6 gr hydrogel. Dette kan dække et hudområde på 12 x 12 cm. Dækkes med semi-okklusiv bandage.
På et hospice har man brugt denne anvisning på 4 patienter heraf var 2 patienter efterfølgende i stand til at sove ubrudt om natten, samtlige 4 patienter opnåede dog en tilfredsstillende smertelindring (Hansen, Susan Rydahl et al, 2004).
En anden selvblanding fra Århus, se her, inkl evalueringsskema
Recept
Morfingel 0,3% kan også fås på recept - fremstilles på Skanderborg Apotek, men skal bestilles lokalt
Du kan downloade en vejledning i arkivet – smertebehandling med morfin gel
Tilberedning af Morfingel 0,3%, samt evalueringsskema, klik her
Smerteguide
Download smerteguiden her